Bringás sajtótájékoztatót tartottunk a Kertemben (2013. június)

A Magyar Kerékpárosklubbal közös bringás sajtótájékoztatót tartottunk 2013. június 27-én délelőtt a városligeti Kertem Vendéglőben. A Jövőkerék Közhasznú Alapítvány a svájci Pro Velo Schweiz-zel együttműködve a Svájci-Magyar Együttműködési Program támogatásával kerékpározást népszerűsítő programot valósított meg Zuglóban a Magyar Kerékpárosklub együttműködésével. Zuglói középiskolások körében népszerűsítette a bringázást a Jövőkerék Közhasznú Alapítvány április 8-tól május 31-ig tartó Betekerő-kampánya. A Pro Velo Schweiz, a projekt svájci partnere a Bike to School programjával évek óta népszerűsíti a kerékpározást a svájci iskolások körében.

A projektet Mészáros Attila, a Jövőkerék Közhasznú Alapítványtól mutatta be, majd a kerékpározás népszerűsítésének lehetőségeiről László János beszélt a Magyar Kerékpárklubtól. Mint elmondták, három zuglói középiskolában hirdették meg a kampányt, s a diákokat rendkívüli osztályfőnöki órán tájékoztatták a lehetőségekről. Úgy tapasztalták, hogy a lokális kampányok célravezetőbbek az országosoknál. A diákok részvételéről a versenyen Menyhárt Erika, a Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola tanára beszélt. Mint mondta, sok osztály, ám kevés tanuló nevezett, mert a távolabb lakóknak fárasztó lenne reggel fél 8-ra beérni, a közelben lakók viszont gyalog előbb beérnek a suliba, mint kerékpáron.

A projekt keretében megvalósított két hónapos Betekerő-kampány célja az volt, hogy a programban résztvevő középiskolás tanulók legalább egy hónapig – tömegközlekedés, vagy autó helyett – minél többször kerékpárral járjanak iskolába. A legjobban és legtöbbet teljesítő tanulókat és osztályokat értékes díjakkal jutalmazták. A díjkiosztón a fődíjat – egy kamerát – Botos Antal 10. évfolyamos Neumannos diák nyerte meg. Sajnos nem tudott eljönni, osztálytársai mobiltelefon tájékoztatták a sikerről. Mint elmondták, társuk mintegy egy kilométerről, 3 villamosmegállónyi távolságból kerekezett be naponta az órákra. Ő is, meg az összes betekerő fiatal is részt vehet a csillebérci Kalandpályán egy nyári kalandozáson az általa választott időpontban.